top of page

Härdighet


För vedartade växter som träd och buskar talar man om härdighet i indelning av klimatzoner. Zonindelningar och benämningar skiljer sig mellan olika länder.

I Sverige pratar vi om zon 1-8 och fjällregion. De olika zonerna har olika förutsättningar. Ständig vind torkar ut, snötäcke skyddar, nära vatten gör våren kall och hösten varm och jämnar ut temperaturen. De södra delarna av landet är i regel mer gynnsamma men även i Småland ser man områden med zon 5.

I sin egen trädgård kan man ha flera växtzoner. Du kan hjälpa till att skapa drägligare klimat genom olika knep. Jag ska berätta om de där knepen i nästa inlägg. Oavsett var du bor behöver växterna vatten och gödning i lagom dos, vid lämplig tid under säsongen, lättsamt sagt beroende på art, ålder och växtplats. Att veta vilken zon växterna klarar och hur du kan hjälpa dem ger dig en mer prunkande trädgård med friskare och vackrare växter och en ökad hållbarhet (för platsen, plånboken och ryggen).

Vill även nämna att perenner har olika härdighet men då indelas de i A-D där A är den tåligaste. Det tar vi en annan gång.

98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Härdighet

Växtskydd

Commentaires


bottom of page